Una dintre piedicile pe care ţi le poate pune viaţa se numeşte zona de confort.
Îmbrăcată drăguţ, cu haine colorate, zona de confort este cea care îţi promite siguranţă şi stabilitate. Îţi aduce în faţa ochilor ceea ce ştii deja, te face să simţi ceea ce cunoşti deja şi nu pare să îţi ofere nimic bonus, de la sine. În zona de confort, totul îţi este cunoscut şi familiar, rutinele sunt la ele acasă, iar obişnuinţa este ceea ce cunoşti cu ochii închişi. Şi cu toată această siguranţă şi garanţie, omul este construit să îşi dorească mai mult, mai nou sau diferit. Atunci când viaţa îi aduce în cale oportunitatea schimbării, omul se blochează şi nu mai face niciun pas. Rămâne pe
loc. Fix în punctul în care l-a surprins viaţa. Încep gândurile, scenariile şi apare în lumina reflectoarelor frica îmbrăcată în rolul lui dar dacă… Pri-
veşti în urmă în zona de confort şi acolo este tot ceea ce cunoşti deja. Altfel spus, cea care eşti tu în prezent.
De partea cealaltă a zonei de confort eşti tu cea care ţi-ai dorit să fii. Cea care poţi deveni dacă îmbrăţişezi schimbarea. Şi uite cum ceva ce
îţi doreai şi de-abia aşteptai să trăieşti ajunge să fie problema ta existenţială. Nu mai dormi nopţile, te gândeşti continuu la ce alegere să faci, îţi este teamă de nou şi de necunoscut, dar, în acelaşi timp, te simţi în siguranţă în confortul rutinei pe care o ştii ca pe tine însăţi. Iar cel mai tare pare să
te sperie frica de a nu pierde ceea ce ai deja, de a nu fi mai rău sau mai prost decât ceea ce este în prezent, de a nu greşi, de a nu fi judecată.
În punctul acesta de viaţă se pierde enegie creatoare esenţială pe temeri care, de multe ori, nici nu sunt reale, ci sunt doar generate de gânduri autosabotoare. Imaginează-ţi că ţi-ai dorit foarte mult ceva, te-ai rugat, ai implorat, ai aşteptat, ai plâns, ai suferit, ai răbdat, ba chiar ai făcut compromisuri şi când viaţa îţi oferă acel ceva, eşti atât de speriată, încât nu ştii cum să primeşti noul în viaţa ta.
Secretul este să îţi găseşti propriul echilibru între zona de confort şi zona de aventură (zona de noutate). Te va ajuta să îţi lărgeşti graniţele zonei
cunoscute, uşor, în ritmul care îţi este ţie potrivit. Însă nu rămâne pe loc fără să îmbrăţişezi noutatea vieţii decât dacă în sinceritatea cu tine însăţi tu chiar eşti mulţumită de felul în care arată viaţa ta acum, în acest moment, în toate aspectele vieţii tale. Să facem puţină lumină.
În acest moment al vieţii tale, pe fiecare plan (carieră, sănătate, relaţii, bani, dezvoltare personală, spiritualitate, corp) pe o scală de la 1 la 10 (unde 1 înseamnă nu sunt mulţumită deloc şi 10 înseamnă sunt mulţumită deplin), tu eşti mulţumită de 10?
Dacă nu eşti mulţumită de 10, ce notă îţi acorzi pe fiecare plan?
Ce lipseşte pe fiecare plan (concret) ca să fii mulţumită de 10?
Dacă viaţa îţi oferă chiar de acum toate acele elemente/lucruri/aspecte care îţi lipsesc, eşti pregătită să le intregrezi în noua ta viaţă?
Observă în viaţa ta acele situaţii în care, deşi ţi-ai dorit foarte mult ceva, în momentul în care ai avut şansa să obţii ce ţi-ai dorit, te-ai retras sau nu ai acţionat deloc în direcţia pe care ţi-o doreai.
Ce anume te-a îndepărtat de a obţine ce îţi doreai?
De ce anume ţi-a fost teamă?Care a fost beneficiul pe care l-ai ales (din zona de confort) în defavoarea noutăţii mult visate?
Nu poţi să te apropii de viaţa pe care ţi-o doreşti dacă nu eşti dispusă să înaintezi către visul tău. Mai exact, nu poţi ajunge la destinaţie şi nici nu te poţi bucura de călătorie dacă stagnezi. Dacă încă te temi de schimbare, însă ţi-o doreşti şi ai nevoie de ea, cu prima ocazie când ea apare în viaţa ta, observă care este cel mai mic pas pe care îl poţi face totuşi în afara graniţei zonei de confort, în aşa fel încât să extinzi zona de confort, dar să te simţi şi în siguranţă. Un pas de furnică pe care aparent nu îl sesizezi şi crezi că este nesemnificativ la momentul în care îl faci, alături de încă 100 de paşi de furnică, se transformă şi te transformă în altă variantă care te duce către tine cea care îţi doreşti să fii.
Dacă însă îţi este bine în zona ta de confort, nu este obligatoriu să faci schimbări de dragul de a le face.
Cum ştii dacă îţi este bine în prezent cu ceea ce ai la îndemână?
Simplu! Te simţi bine?
Ai 100% emoţii pozitive? Eşti mulţumită, împlinită, relaxată în orice moment şi în orice context?
Sau atunci când nu te vede nimeni şi eşti singură, gândurile îţi strigă tare că minţi, te minţi singură şi îţi arată clar pe ecranul minţii ceea ce îţi doreşti? Să nu te iei în seamă pe tine şi să te laşi la urmă pentru alţii, să te minţi că eşti fericită atunci când nu eşti, să te minţi că nu îţi doreşti mai mult sau diferit sau altceva atunci când tu simţi şi ştii sigur că vrei altceva nu face decât să te omoare puţin câte puţin.
Cu fiecare moment de ezitare, de amânare şi de indiferenţă, tu laşi viaţa pe care ai putea să o trăieşti să se scurgă pe lângă tine, şi nu prin tine. Viaţa aia nu mai este trăită cu toate darurile ei, ci ajunge să fie viaţă irosită. O viaţă care ar putea să fie prezentul tău cel mai frumos şi să-ţi bucure sufletul şi ochii în fiecare zi ajunge să fie viaţa pe care ai fi putut să o trăieşti dacă ţi-ai fi dat voie să faci un pas de furnică la momentul potrivit.
Daca ai nevoie de mai multa motivatie, daca ai nevoie de o vorba buna si de o mana intinsa, programeaza o intalnire gratuita de 60 de minute in linkul de mai jos. Ne conectam intr-un cadru intim si povestim despre cum sa incepi sa traiesti o viata fericita si implinita:
https://calendly.com/monicamihai/apel_individual
Te imbratisez,
prietena ta, o femeie ca si tine,
Monica.